Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α για το σχέδιο άρσης αναστολής λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων

SYLOGOS SYPFAA LOGO JPEG

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

         Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α για το σχέδιο άρσης αναστολής λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων Αθήνα, 30 Απριλίου 2020

Προς:

Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κα. Λίνα Μενδώνη

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων

κ. Νίκο Χαρδαλιά

Τον Υπουργό Υγείας

κ. Βασίλη Κικίλια

Τον Υφυπουργό Υγείας

κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Γιάννη Βρούτση

Την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα. Δόμνα Μιχαηλίδου

Κοιν.:

Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
κ. Αλέξη Τσίπρα
Τον Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Πάνο Σκουρολιάκο

Τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Γιάννης Μπουρνούς

Τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη

κ. Γιάννη Ραγκούση

Τον Τομεάρχη Υγείας

κ. Ανδρέα Ξανθό

Την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα.  Έφη Αχτσιόγλου
Όλες της ΣΕΦΑΑ της επικράτειας

Τα ΜΜΕ Πανελλαδικής εμβέλειας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,

 

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε λόγω του κοροναϊού , ανέδειξαν τη σημασία της άσκησης και το ρόλο της στην κοινωνία. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως ήταν ένας από τους βασικούς λόγους μετακίνησης κατά την περίοδο ισχύος των αντίστοιχων μέτρων.

Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων έχει προγραμματιστεί στην έβδομη και τελευταία φάση της άρσης των μέτρων , και είναι απόλυτα σεβαστό από τους επιχειρηματίες που με ανυπομονησία αναμένουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν χώροι ως γυμναστήρια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του πδ 219/2006 ΦΕΚ 221 περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων , το οποίο σημαίνει απουσία επιστημονικού προσωπικού , ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων και απουσία μέτρων ασφαλείας προς τους ασκούμενους. Οι χώροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούν άδειες που εμπίπτουν σε διαφορετικούς ΚΑΔ από των γυμναστηρίων, όπως κέντρα ευεξίας με ελάχιστη επιφάνεια 60 τετραγωνικών μέτρων σε αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα και ελάχιστη επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων έκαστος σε αίθουσες yoga/ pilates (τα οποία ούτως ή άλλως λειτουργούν παράνομα καθώς υπόκεινται σε Σύνθετα τουριστικά καταλύματα Υπουργική Απόφαση 8928/2012 - ΦΕΚ 1909/Β/15-06-2012), κέντρα αισθητικής, κέντρα εναλλακτικών θεραπειών κλπ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ενώ έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων , οι συγκεκριμένοι παράνομοι χώροι εκμεταλλευόμενοι την επανέρναρξη του ΚΑΔ τους, να λειτουργούν κανονικά από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 χωρίς να τελείται κάποια εμφανής παράβαση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους επαγγελματίες του κλάδου μας, γυμναστηριούχους και μη. 

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας προς την αρμόδια περιφέρεια, η έλλειψη αυστηρών ποινών από το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την εδραίωση αυτής της κατάστασης, πλήττοντας βάναυσα τον κλάδο μας , πόσο μάλλον σε μια περίοδο που υπολογίζεται ότι θα παραμείνει αδρανής για 4 περίπου μήνες.

Καθώς οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα γυμναστήρια, ενδέχεται να στραφούν στην κατ’ οίκον προσωπική εκγύμναση. Και σε αυτή την περίπτωση, πάλι είμαστε εκτεθειμένοι, καθώς μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει έναρξη στην εφορία, χωρίς να ζητηθεί το πτυχίο μας ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι αδιανόητο ένα νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα όπως του καθηγητή φυσικής αγωγής, του μόνου που ουσιαστικά είναι αρμόδιο για τη βελτίωση της υγείας , να αντιποιείται με τόση ευκολία.

Κατόπιν τούτου, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και σεβόμενοι την επιστημονικότητά μας, συντασσόμαστε με την απόφαση της Κυβέρνησης να γίνει άρση της αναστολής της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο και αιτούμαστε:

  • Την επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες του π.δ. 219/06
  • Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως ελεύθερου επαγγελματία.

Ο σύλλογος ΣΥ.Π.Φ.Α.Α ιδρύθηκε με την υπ΄αριθμ 528/2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών και ημερομηνία 20/7/2017 με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

Είμαστε διαθέσιμοι να αποτελέσουμε το επιστημονικό και τεχνικό σύμβουλο του κράτους για ζητήματα Φυσικής Αγωγής και Μαζικού Αθλητισμού.

 

        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Παπούλιας Κωνσταντίνος                            Αργυρίου Δημήτριος