Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α προς Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης

SYLOGOS SYPFAA LOGO JPEG

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α προς Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020

 

Προς:

Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης

Κο. Γεώργιο Βούτσινο

Κοιν.:

Τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού

Κο. Γεώργιο Μαυρωτά

Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κο. Λευτέρη Αυγενάκη

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κα. Λίνα Μενδώνη

Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κα. Νίκη Κεραμέως

Την Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κα. Σοφία Ζαχαράκη

Όλες της ΣΕΦΑΑ της επικράτειας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί.

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Κύριε Βούτσινε

Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, Οδηγός Σπουδών των ΙΕΚ για την ειδικότητα Προπονητής Αθλημάτων με Κωδικό: 28-00-09-1 στον οποίο αναφέρεται ότι στους τομείς απασχόλησης που μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά ή κοινοτικά και ιδιωτικά Γυμναστήρια.

Ως εκ τούτου, δημιουργείται σύγχυση περί των επαγγελματικών δικαιωμάτων των προπονητών εις βάρος των γυμναστών, ενώ παρατηρείται έντονο φαινόμενο συνεργασίας ΚΔΒΜ που παρέχουν βραχύχρονα επιμορφωτικά σεμινάρια προσωπικού γυμναστή (personal trainer) με ΙΕΚ, αποσκοπώντας την απασχόληση των απόφοιτων σε ιδιωτικά γυμναστήρια, μέσω της προαναφερθείσας ανάρτησης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης.

Αποτέλεσμα αυτής της παρερμηνείας είναι η παραπλάνηση των φοιτητών των ΙΕΚ που επιδιώκουν να εργαστούν σε γυμναστήρια ως γυμναστές καταβάλλοντας δίδακτρα αδίκως και δη να γίνουν παράνομες προσλήψεις από τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων από την εν λόγω ανάρτηση.

Επίσης με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε την δημιουργία «Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων» προγραμμάτων σπουδών με τίτλο «ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ)» και «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ –aerobics» τα οποία δεν αποτελούν αθλήματα και διερωτόμαστε με ποια κριτήρια ιδρύθηκαν οι άνω τίτλοι σπουδών, οι οποίοι εδραιώνουν την παρανομία και πλήττουν το επάγγελμα του γυμναστή, εφόσον αποτελούν πράξεις που εκτελεί ο γυμναστής όπως αναφέρεται στο πδ 219/2006 (ΦΕΚ Α 221), παράγραφος 1 του Άρθρου 2, «Προς επίτευξη των ανωτέρω σκοπών παρέχονται υπηρεσίες: ελεύθερης γυμναστικής, αεροβικής γυμναστικής, αερόβιας προπόνησης με χρήση ηλεκτρονικών μηχανημάτων, προπόνησης με αντιστάσεις, προγραμμάτων ευλυγισίας, μυϊκών διατάσεων, κολύμβησης και συναφών σωματικών κινητικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων ανάπτυξης και προαγωγής της αντοχής, δύναμης, ταχύτητας, ευλυγισίας και νευρο μυο κινητικών δραστηριοτήτων. Επίσης για το πλήρες και ολοκληρωμένο έργο των γυμναστηρίων παρέχονται υπηρεσίες υδρογυμναστικής, παθητικής γυμναστικής με χρήση μηχανημάτων για την τόνωση των μυών του προσώπου και του σώματος, καθώς και υπηρεσίες σάουνα, υδρομασάζ, μασάζ, σολάριουμ και ατμόλουτρου».

Επιπροσθέτως όπως αναμέναμε, τα περισσότερα ΙΕΚ που παρέχουν τα άνω προγράμματα σπουδών συμπληρώνουν φράσεις όπως <<personal trainers>> <<fitness experts>>, <<group instructors>> κ.λπ., οικειοποιώντας αθέμιτα ιδιότητες που παραπέμπουν στον γυμναστή.

Το επάγγελμα του γυμναστή είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο βάση του πδ 219/2006 (ΦΕΚ Α 221) περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων,

στο οποίο κατά την παρ. 5β του άρθρου 3 του πδ 219 /2006, οι διδάσκοντες, εκπαιδευτές, γυμναστές, και προπονητές πρέπει να είναι πτυχιούχοι τεφαα, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χορηγηθείσα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα,

ενώ επιπλέον σύμφωνα με τον νόμο 2725/1999 άρθρο 31, παράγραφος 5, ο προπονητής μπορεί να εργαστεί μόνο σε:

α) Αθλητικές ομοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις

β) Αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τα τμήματα αμειβόμενων αθλητών

γ) Αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων

δ) Αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στη δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών.

Κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, απαιτείται, λόγω των σοβαρών συνεπειών που ενδέχεται να έχει στην υγεία των αθλουμένων η παρακολούθηση των προγραμμάτων γυμναστικής, η πρόσληψη επιστήμονα και μόνο, ήτοι κατόχου πτυχίου ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ, με το οποίο πιστοποιούνται οι επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις του ανωτέρω στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής. Περαιτέρω, με τον όρο «ειδική άδεια» η ως άνω διάταξη σηματοδοτεί μόνο τις περιπτώσεις προπονητών, που σκοπεύουν να διδάξουν εξειδικευμένο άθλημα και έχουν παρακολουθήσει τα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, που διοργανώνει η Γ.Γ. Αθλητισμού. Σημειωτέον ότι, η ορθότητα των ως άνω ρυθμίσεων έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων και την παγία νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού (βλ. ενδεικτικά 3019/2013, 3020/2013 ΣτΕ, 610/2009, 193, 194,195/2008 ΣτΕ Αναστ.)

Επομένως στα ιδιωτικά γυμναστήρια μπορούν να εργαστούν μόνο γυμναστές πτυχιούχοι τεφαα/σεφαα, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ.

Θεωρούμε πως η τροποποίηση του Οδηγού Σπουδών των ΙΕΚ, θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των παραβάσεων, την αποσυμφόρηση του αρμόδιου τμήματος των Περιφερειών από καταγγελίες, τη μείωση των διαφυγόντων κερδών από τους νόμιμα δικαιούχους γυμναστές, την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ασκουμένων και την μείωση δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας από ενδεχόμενες σωματικές βλάβες.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε τα παρακάτω:

  • Την τροποποίηση του Οδηγού Σπουδών της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» των ΙΕΚ, αφαιρώντας το πεδίο «δημοτικά ή κοινοτικά και ιδιωτικά Γυμναστήρια» από τους τομείς απασχόλησης που μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοί της.
  • Αφαίρεση και κατάργηση των προγραμμάτων σπουδών με τίτλους: «ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ)» και «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ –aerobics» καθότι καταχρούνται τις επαγγελματικές πράξεις των γυμναστών όπως αναφέρεται στο πδ 219/2006 (ΦΕΚ Α 221) Άρθρο 2, παράγραφος 1
  • Να μας κατανομάσετε τα μέλη και τους φορείς που τέλεσαν τεχνικοί σύμβουλοί για την ίδρυση των τίτλων «ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ)» και «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ –aerobics»

Ο σύλλογος ΣΥ.Π.Φ.Α.Α ιδρύθηκε με την υπ΄αριθμ 528/2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών και ημερομηνία 20/7/2017 με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

 

           ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       Παπούλιας Κωνσταντίνος                           Αργυρίου Δημήτριος