Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Αρχική
  • Blog
  • Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α για την αντιποίηση του επαγγέλματος του γυμναστή και την παράνομη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α για την αντιποίηση του επαγγέλματος του γυμναστή και την παράνομη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

SYLOGOS SYPFAA LOGO JPEG

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επιστολή ΣΥ.Π.Φ.Α.Α για την αντιποίηση του επαγγέλματος του γυμναστή και την παράνομη λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων Αθήνα, 21 Μαΐου 2020

Αθήνα, 21 Μαΐου 2020

Προς:

Τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κα. Λίνα Μενδώνη

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων

κ. Νίκο Χαρδαλιά

Τον Υπουργό Υγείας

κ. Βασίλη Κικίλια

Τον Υφυπουργό Υγείας

κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κ. Γιάννη Βρούτση

Την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα. Δόμνα Μιχαηλίδου

Κοιν.:

Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
κ. Αλέξη Τσίπρα
Τον Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Πάνο Σκουρολιάκο

Τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Γιάννης Μπουρνούς

Τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη

κ. Γιάννη Ραγκούση

Τον Τομεάρχη Υγείας

κ. Ανδρέα Ξανθό

Την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

κα.  Έφη Αχτσιόγλου
Όλες της ΣΕΦΑΑ της επικράτειας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,

 

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε λόγω του κοροναϊού , ανέδειξαν τη σημασία της άσκησης και το ρόλο της στην κοινωνία.

Η έλλειψη της άσκησης έχει αναγνωριστεί ως ο τέταρτος παράγοντας κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και ασθενειών στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι επιταγές της σύγχρονης ζωής, απαιτούν την συνεχή βελτίωση της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, εφόσον η γυμναστική και οι αθλητικές δραστηριότητες φέρεται να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας των πολιτών.

Καθημερινά όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης ως πρόληψη από νοσήματα της σύγχρονης ζωής, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία για την αποκατάσταση ασθενών.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν παράνομα χώροι ως γυμναστήρια χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του πδ 219/2006 ΦΕΚ 221 περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών γυμναστηρίων , το οποίο σημαίνει απουσία επιστημονικού προσωπικού , ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων και απουσία μέτρων ασφαλείας προς τους ασκούμενους.

Οι χώροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούν άδειες που εμπίπτουν σε διαφορετικούς ΚΑΔ από των γυμναστηρίων, όπως κέντρα ευεξίας, κέντρα αισθητικής, κέντρα εναλλακτικών θεραπειών, σχολές χορού, πολιτιστικά σωματεία κλπ. ή ΚΑΔ που υπόκεινται σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα Υπουργική Απόφαση 8928/2012 - ΦΕΚ 1909/Β/15-06-2012) με ελάχιστη επιφάνεια 60 τετραγωνικών μέτρων σε αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα και ελάχιστη επιφάνεια 10 τετραγωνικών μέτρων έκαστος σε αίθουσες yoga/ pilates.

Επίσης, αθλητικοί σύλλογοι έχουν εξοπλίσει πλήρως με όργανα γυμναστικής τους χώρους τους και κάνουν άσκηση σε μαζικό πληθυσμό, αδιαφορώντας για το άρθρο 3 του πδ 219/2006 που στις προϋποθέσεις λειτουργίας απαγορεύει τη συστέγαση ιδιωτικού γυμναστηρίου ή ιδιωτικής αθλητικής σχολής και αθλητικού σωματείου, αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας κατά τους όρους της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του νόμου 2725/1999,

με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο που έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων, εκμεταλλεύονται την επανέναρξη των αθλητικών εγκαταστάσεων βάση την κατ΄εξαίρεση του ΦΕΚ Β΄1868/17.05.2020, που επιτρέπει αποκλειστικά και μόνο την προπόνηση επαγγελματιών αθλητών, κάνωντας άσκηση σε μαζικό πληθυσμό.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι ενώ έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία των νόμιμων γυμναστηρίων , οι συγκεκριμένοι παράνομοι χώροι εκμεταλλευόμενοι την επανέρναρξη του ΚΑΔ τους, να λειτουργούν κανονικά, χωρίς να τελείται κάποια εμφανής παράβαση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους επαγγελματίες του κλάδου μας.

Όσον αφορά στο επάγγελμα του γυμναστή πτυχιούχου φυσικής αγωγής, βάλλεται μακροχρόνια από την παράνομη άσκηση κι αντιποίησή του από άτομα δίχως άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που φέρουν πιστοποιήσεις βραχύχρονων επιμορφωτικών σεμιναρίων από κέντρα διά βίου μάθησης και ΙΕΚ, δίχως καμία αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών και του εκπαιδευτικού προσωπικού από αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς φορείς, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασκουμένων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κλάδος μας αντιμετωπίζει σοβαρό μακροχρόνιο πρόβλημα όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των απόφοιτων της Σχολής Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού. Κάθε χρόνο αποφοιτούν περισσότεροι από 1000 γυμναστές από όλα τα τμήματα των ΣΕΦΑΑ, η απορρόφησή τους από το δημόσιο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι σε σχεδόν ανύπαρκτο επίπεδο, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνει καθώς η ζήτηση εργασίας είναι πολλή μεγαλύτερη από την προσφορά στα γυμναστήρια και στους αθλητικούς χώρους, ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω της αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων, η επαγγελματική αποκατάσταση θα παρουσιάσει ύφεση, καθώς ενδέχεται αρκετά γυμναστήρια να κλείσουν επ’όριστον και να μειωθεί κι άλλο η προσφορά εργασίας.

Πόσο μάλλον όταν οι θέσεις εργασίας του νόμιμου γυμναστή καλύπτονται κατ’ εξακολούθηση παράνομα από άτομα χωρίς άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, που προσλαμβάνονται φαινομενικά ως γραμματειακή υποστήριξη, ενώ οι δηλωμένοι διευθυντές αδειοδοτημένων γυμναστηρίων είναι συχνά ανύπαρκτοι ως φυσική παρουσία.

Συναφή επαγγέλματα στον κλάδο της ευεξίας και υγείας με τους οποίους υπάρχει διεπιστημονικότητα και συνεργασία, όπως οι διατροφολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές, έχουν κατοχυρώσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και φαίνονται διακριτά οι επαγγελματικές τους πράξεις με ξεχωριστό προεδρικό διάταγμα, ενώ οι πράξεις του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής ως γυμναστή διακρίνονται έμμεσα μόνο στο ΠΔ 219/2006 για την άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου που στο άρθρο 3 παράγραφος 5β όριζε ξεκάθαρα ότι οι διδάσκοντες, εκπαιδευτές, γυμναστές, προπονητές, πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή να έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας προς την αρμόδια περιφέρεια, η έλλειψη αυστηρών ποινών από το νομοθετικό πλαίσιο, όπως το χρηματικό πρόστιμο, και η αδυναμία για ελέγχους παραβάσεων λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού, όπως μας ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας, επιτρέπει την εδραίωση αυτής της κατάστασης, πλήττοντας βάναυσα τον κλάδο μας , πόσο μάλλον σε μια περίοδο που υπολογίζεται ότι θα παραμείνει αδρανής για 4 περίπου μήνες.

Καθώς οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα γυμναστήρια, ενδέχεται να στραφούν στην κατ’ οίκον προσωπική εκγύμναση με τον ΚΑΔ της δραστηριότητας σε αδράνεια, ανθίζοντας την παραοικονομία μη αποδίδοντας φόρους στο κράτος. Αλλά και όταν θα γίνει άρση της αναστολής της δραστηριότητας, είμαστε πάλι εκτεθειμένοι ως αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες στην αντιποίηση επαγγέλματος, καθώς μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει έναρξη στην εφορία, χωρίς να ζητηθεί το πτυχίο μας ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι αδιανόητο ένα νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα όπως του καθηγητή φυσικής αγωγής, του μόνου που ουσιαστικά είναι αρμόδιο για τη προαγωγή της υγείας, να αντιποιείται με τόση ευκολία.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που ανησυχεί τον κλάδο μας, είναι η αντιποίηση πράξης αρμοδιότητας του γυμναστή από τους Φυσικοθεραπευτές. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ΝΠΔΔ, δηλώνει ότι οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να εκτελούν θεραπευτική άσκηση σε υγιή πληθυσμό προληπτικά. Επικαλούμενοι το βασιλικό διάταγμα 411/1972 περί καθορισμού δικαιωμάτων και υποχρεώσεων φυσικοθεραπευτών, στο οποίο αναφέρει Άρθρο μονόν, παράγραφος 1 α) «ότι του παρέχεται μετά από εντολή ιατρού το δικαίωμα εφαρμογής κινησιοθεραπείας-θεραπευτικής γυμναστικής», και συνδυάζοντας το με το ΠΔ 90/1995 περί επαγγελματικών δικαιώματων των πτυχιούχων του τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΙ, Άρθρο 1, παράγραφος 1 που αναφέρει ότι: απασχολούνται «είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους ιατρούς, μετά από σχετική ιατρική διάγνωση, με την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα».

Λόγω συνάφειας των επαγγελμάτων και της πιθανής παρερμήνευσης των πράξεων που δικαιούνται να εκτελούν με βάση τα μέσα, τις μεθόδους και τις τεχνικές που διδάσκονται στα προγράμματα τω προπτυχιακών σπουδών τους, κρίνεται αναγκαία η αποσαφήνιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στο ΠΔ 219/2006 παράγραφος 1 του Άρθρου 2 όπως αυτό τροποποιήθηκε στο Νόμο 3599/2007 - Αρ. Φύλλου 176, 01.09.2007 Άρθρο 20 στο οποίο το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ΠΔ 219/2006 ΦΕΚ 221 αντικαθίσταται ως εξής:

«Υπηρεσίες ομαδικής και ατομικής σωματικής άσκησης με σκοπό την σωματική ευρωστία, ευεξία και σωματική και ψυχική υγεία δια των μέσων της επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον τομέα αυτό. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής σωματικής άσκησης προς βελτίωση ειδικών ικανοτήτων και συντήρηση της ατομικής φυσιολογίας ή μεγιστοποίηση λειτουργιών ζωτικών οργάνων», διαπιστώνεται ότι ο πτυχιούχος φυσικής αγωγής εκτελεί σωματική άσκηση προς συντήρηση και βελτίωση της φυσιολογίας. Η πράξη συντήρησης-διατήρησης της σωματικής υγείας είναι αυτονόητο ότι είναι πράξη πρόληψης παθολογικών καταστάσεων.

Οπότε εφόσον τα επαγγελματικά δικαιώματα του Φυσικοθεραπευτή είναι νομοθετικώς ρυθμιζόμενα από το ΠΔ 90/1995 και του Γυμναστή μέσα από το ΠΔ 219/2006, δεν νοείται δύο νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα να έχουν αντικρουόμενες και όμοιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι τα φυσικοθεραπευτήρια να εξοπλίζονται με όργανα γυμναστικής και να εκτελούν ατομική και ομαδική εκγύμναση σε υγιή πληθυσμό με την πρόφαση της πρόληψης, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους με μηδενικό ΦΠΑ.

Κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο να κατοχυρωθεί νομοθετικά το αυτονόητο επαγγελματικό δικαίωμα του Γυμναστή να είναι ο μοναδικός ειδικός της άσκησης, της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό μέσω άσκησης.

Θεωρούμε πως η τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος ΠΔ 219/2006 με την προσθήκη άρθρου για την αντιποίηση του επαγγέλματος του γυμναστή και την επιβολή χρηματικού προστίμου στους παραβάτες, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των παραβάσεων, την αποσυμφόρηση του αρμόδιου τμήματος των Περιφερειών, τη μείωση των διαφυγόντων κερδών από τους νόμιμα δικαιούχους, την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ασκουμένων και την μείωση δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας από ενδεχόμενες σωματικές βλάβες.

Κατόπιν τούτων, αιτούμαστε τα παρακάτω:

1. Την  επιβολή κυρώσεων με μορφή χρηματικού προστίμου και φυλάκιση στους παραβάτες  του π.δ. 219/06:

α) με φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ τιμωρείται οποίος ασκεί ή αναλαμβάνει να ασκήσει, άτυπα ή με σύμβαση καθήκοντα γυμναστή χωρίς να διαθέτει πτυχίο του τμήματος/σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή οποίος ασκεί ή αναλαμβάνει να ασκήσει, άτυπα ή με σύμβαση καθήκοντα προπονητή χωρίς να διαθέτει πτυχίο του τμήματος/σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

β) με φυλάκιση μέχρι δύο (2) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ τιμωρείται όποιος αναθέτει , άτυπα ή με σύμβαση, την άσκηση καθηκόντων γυμναστή σε όποιον δεν διαθέτει πτυχίο του τμήματος/σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή την άσκηση καθηκόντων προπονητή σε όποιον δεν διαθέτει πτυχίο του τμήματος/σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ ή άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχει χορηγηθεί από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.  Αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο ή σωματείο , οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται στον κατά το νόμο ή το καταστατικό εκπρόσωπό του.

2. α) Την νομοθετική κατοχύρωση του πτυχιούχου φυσικής αγωγής ως αυτοαπασχολούμενου ελεύθερου επαγγελματία με διακριτά τα επαγγελματικά του δικαιώματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ξεχωριστό προεδρικό διάταγμα, στο οποίο να διασαφηνιστεί ότι ο γυμναστής είναι ο μοναδικός ειδικός της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό μέσω άσκησης.

β) την τροποποίηση του Άρθρου 1, παράγραφος 1 του ΠΔ 90/1995 αφαιρώντας τη λέξη πρόληψη και να αντικατασταθεί ως: Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «Φυσιοθεραπευτές ή Φυσιοθεραπευτές» και απασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με τους ιατρούς, μετά από σχετική ιατρική διάγνωση, με τη βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

3. Ανάρτηση πινακίδας, τουλάχιστον στην κύρια είσοδο των γυμναστηρίων, που θα αναγράφει εμφανώς τον Αριθμό Άδειας Λειτουργίας του γυμναστηρίου, την επωνυμία αυτού καθώς και τη σφραγίδα που θα ορίσει η Ε.Ε.Α., όπως ακριβώς τα Ιδιωτικά Ιατρεία και Δικηγορικά Γραφεία. Να είναι ομοιόμορφη και να πληρεί τους όρους που θα αποφασίσει η Ε.Ε.Α. Η μη ύπαρξη της να επιφέρει νομικές κυρώσεις.

4. Μόνιμα Αναρτημένη Λίστα σε εμφανές σημείο και ευδιάκριτα γραμμένη, που θα αναφέρει συγκεντρωτικά τουλάχιστον το Ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος, του διευθυντή και των γυμναστών  που εργάζονται στο εν λόγω γυμναστήριο. Η μη ύπαρξη της να επιφέρει νομικές κυρώσεις.

5. Ο διευθυντής του γυμναστηρίου να ελέγχει την ύπαρξη και την ορθότητα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του κάθε προσληφθέντος μέλους του επιστημονικού προσωπικού, φέροντας προσωπική ευθύνη, κάθε παράβαση να επιφέρει νομικές κυρώσεις.

Ο σύλλογος ΣΥ.Π.Φ.Α.Α ιδρύθηκε με την υπ΄αριθμ 528/2017 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών και ημερομηνία 20/7/2017 με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.

Είμαστε διαθέσιμοι να αποτελέσουμε το επιστημονικό και τεχνικό σύμβουλο του κράτους για ζητήματα Φυσικής Αγωγής και Μαζικού Αθλητισμού.

 

 

      ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Παπούλιας Κωνσταντίνος                           Αργυρίου Δημήτριος